Frugtavl: et supplerende erhverv

Af Amadou Sene

Den meget artsrige flora i området og de mange urter spiller en stor rolle når befolkningens basale behov skal dækkes. Den bruges til fødevarer for befolkningen, ernæring af kvæget (akacie albida, Sclerocarya birrea). Nyttetræ som Acacia ataxacantha bruges til plankeværk og forrådskamre. Baobab (Adansonia digitata) til tovværk. Til farmakologi og traditionel medicin.


De forskellige træsorter bruges til forskellige ting: brænde, byggemateriale, indhegninger, til forskellige ting i husholdningen og til møbler. Udnyttelsen af de forskellige træsorter udgør et af de største pres på naturressourcerne.

Urterne og træerne bidrager meget til befolkningens fødevarer og til den traditionelle medicin. Blade og korn/frø er basis for mange mets og er grundkomponenter i fødevarerne og de sovse, man spiser sammen med de basale retter. Frugten giver et vigtigt vitamintilskud. Frugthøsten består af blade og frugt fra forskellige arter som baobab, brystbærtræ, Balanites aegyptiaca. Frugten giver familierne vigtig næring især i tørkeperioderne, og de er nogen gange et værn mod sult.

De forskellige erhverv og måder at udnytte jorden er et udtryk for en bemærkelsesværdig evne til at tilpasse sig vanskelige klimatiske forhold: Delingen af erhverv mellem befolkningsgruppernme sereres (landbrug og kvægavl) og lebous (fiskeri), valget af afgrøder, der er tilpasset klimaet og den magre jordbund, mikset af kægavl med landbrug så man kan udnytte gødningen på markerne, variationen i fødevarerne med kulturer, der kan avles udenfor sæsonen og frugthøst.


Tilbage >>>