SE FILM:
Birane: Om hotellet og landsbyen
Birane: Om turisme

Birane

Birane er født i Popenguine. Hans forældre bliver skilt, og da hans mor dør, vokser han op hos sin onkel og tante. Der er ikke penge til, at han kan komme i skole. Selvom han er analfabet lykkes det for ham at få et kørekort, så han tager til hovedstaden Dakar og får et job som chauffør i et busselskab. Men efter nogle år bliver han arbejdsløs.

Han kommer tilbage til Popenguine og køber en gammel bil, som han afdrager over meget lang tid. Det bliver starten på Biranes karriere som taxachauffør. Han kører med turister, når der er nogen, men han har også kørt de 4 kilometer, der er fra Popenguine op til landevejen til Dakar, mange tusind gange. Der kører sjældent bus på den strækning, så der er mange, der kører med Birane.

Efter et stykke tid får han råd til at købe han en bedre bil, som han pusler meget om. Den bliver vasket, pudset og holdt i orden. Han kalder den selv sit kontor. Det er hans kæreste eje, for han er klar over, at han er totalt afhængig af den.

Birane er en god guide for de turister, der kører med ham. Han har gjort meget for at opsøge viden om sit land og sin egn. Han har et fast job som guide for en fransk skole, der har elever i området et par måneder om året. Skolen er så glad for ham, at de nu vil sponsorere et udvidet rejselederkursus for ham.

Han er innovativ og derfor er det også ham, der opsøger Jeannot, for at tale om, hvordan han og byen kan samarbejde. Det gør han selvom traditionen siger, at man først bør rådføre sig med de gamle mænd – les notables. Det kræver mod, at bryde traditionen og turde handle og gøre noget for at samle byen.

Birane er gift og har to små børn. Han har også en ældre datter, som han fik inden sit ægteskab. Han bor stadig i sin onkels hus, hvor han og hans kone har et værelse på ca. 5 m2. Der bor de med deres to børn, så der er ikke plads til at hans første barn kan være der ret ofte. Så nu er han i gang med at bygge et hus i udkanten af byen. Alt hvad familien kan undvære går til huset, som han bygger sammen med sin søster. Når huset bliver færdigt, bliver der værelser til alle, så det glæder familien sig meget til.