SE FILM:
Landsbyen
Fremtiden

Popenguine

Popenguine ligger ud til Atlanterhavet ca. 50 km. syd for Dakar og ca. 30 km. nord for Mbour. Klipper springer frem mellem byens sandstrande, med Cap de Naze, der hæver sig 74 m. over havet, som den mest imponerende.

Popenguine har omkring 4.000 indbyggere, og selvom stedet er kendt for den sorte madonna: Notre Dame de la Délivrance, der hvert år til påske tiltrækker tusinder af kristne pilgrimme fra hele Vestafrika, findes Popenguine ikke på mange kort over Senegal – endnu.

Poponguine
Byen er omkring 350 år gammel. Det var Socé folket der var der først. Byen hed oprindeligt Poponguine, som betyder: ”komme for at gemme sig”, en refererence til tidens stammekampene. En anden betydning fra wolof er ”bopp” ”jinn”: stedet hvor geniets hoved befinder sig. Det refererer til ånden Coumba Thioupam, som våger over byen forsynet med en storm-lampe, der sikrer de rejsende. Coumba Thioupam bor på Cap de Naze.

Muslimer og kristne lever fordomsfrit side om side. Der er - som på nationalt niveau - ca. 90% muslimer, 5% kristne, 5% animister. Majoriteten af befolkningen er sérères, men alle taler wolof.

Byen hed Poponguine indtil den første senegalesiske præsident Senghor i 1980erne besluttede, at man skulle skrive Popenguine. Folk i byen siger dog stadig Poponguine. Senghor byggede et sommerpalads i Popenguine, som bruges af den til enhver tid siddende præsident, og det er en af grundene til, at byen endnu ikke har oplevet den samme udvikling indenfor turismen som mange andre byer langs Senegals kyst.

Indbyggernes vigtigste erhverv er landbrug, gartneri, kvægavl og frem for alt fiskeri. Men betingelserne er vanskelige. Regnen er sparsom og uregelmæssig, og trawlere fra Japan og EU driver rovdrift på fiskene.

Turismen
Indtil for et par år siden gik livet sin stille gang i byen – mændene fangede fisk og kvinderne solgte dem. De gamle mænd diskuterede dagens begivenheder set fra deres hjørne af hovedgaden. En bus passerede gennem byen et par gange i løbet af dagen, og kirkeklokken ringede i takt med aftenbønnen fra minareten. Men indenfor de sidste år er udviklingen gået stærkt. Popenguine er blevet opdaget som turistmål. Jorden købes op af europæere, og restauranter og ferieboliger skyder frem.

Politisk er byen styret af et valgt råd (le conseil rural) og en borgmester (President de communauté rurale), men der er også en traditionel høvding (chef du village), og selvom byrådet er administrativt ansvarligt løses mange spørgsmål stadig ”sous lárbre á palabre”- i samtale under træet, af rådet af ældre. Som et led i regeringens decentraliseringsplan lægges Popenguine i løbet af et par år sammen med to omkringliggende landsbyer til en kommune.

Links
Popenguine