Senegal

Senegal ligger i Vestafrika og har grænser mod Mauretanien, Mali, Guinea samt Guinea-Bissau. Og så omslutter Senegal den lille republik Gambia. I en periode i 1980erne var de to lande sluttet sammen i det militær-økonomiske forbund Senegambia.

De første europæere kom til Senegal i midten af 1400-tallet. De kom for at købe guld, gummi og elfenben, men slaver blev snart den vigtigste handelsvare. Europæerne satte slavehandelen i system. De købte slaver hos lokale herskere og sendte dem til Amerika, hvor de blev byttet mod sukker og rom. Flere millioner mennesker blev i denne trekantshandel fragtet til Amerika, og på øen Gorée ud for Dakar, var der en vigtig udskibningshavn.

I 1814 blev Senegal indlemmet i det franske imperium. Som følge af den franske revolution i 1848 blev slaveriet afskaffet. Senegals indbyggere blev borgere af anden klasse i imperiet. De kunne bruges som soldater i den franske hær, og landbrugsproduktionen, som primært at bestod af jordnødder, blev også sendt til Frankrig.

Léopold Senghor
Den ledende kraft i frihedskampen mod Frankrig var universitetslæreren og poeten Léopold Sédar Senghor. Allerede fra 1930erne var han stærkt optaget af ideen om panafrikanisme, og i 1948 stiftede han Senegals Demokratiske Blok, som senere blev til Senegals Progressive Union, UPS. Hans fik en stor betydning for det moderne Senegal og Afrika. Han var ophavsmand til begrebet "Négritude", som betyder stolthed over at være sort og afrikaner. Senghor er en betydelig forfatter og blev foreslået som kandidat til Nobelprisen, som han dog aldrig fik. Han blev medlem af Det Franske Akademi i 1983 og døde i 2001.

Politisk gik han ind for en form for afrikansk socialisme. Da Senegal erklærede sig selvstændigt i 1960 vandt Senghors parti det første valg i 1963. Valget var stærkt omdiskuteret, og det kom til uroligheder, men Senghor holdt sig ved magten de næste 20 år – blandt andet efter valg, hvor hans parti UPS fik 99 % af stemmerne.

Demokratisering
I løbet af 70erne tillod Senghor at to partier udover hans eget stillede op til valgene, og den 1. januar 1981 overgav han magten til sin premierminister Abdou Diouf. Diouf tillod alle politiske partier, og parlaments- og præsidentvalgene i 1983 blev de første frie valg i Senegals historie. Dioufs parti vandt og sad på magten i yderligere 17 år, men ved præsidentvalget i 2000 tabte han til Abdoulaye Wade.

I forhold til mange afrikanske lande er den demokratisering, der er sket siden uafhængigheden, sket som en fredelig proces med konflikten om Casamance som en undtagelse. I den sydlige provins, Casamance, opstod i 1982 en separatistbevægelse. Befolkningen tilhører overvejende diole folket, der er animister. De har traditionelt krævet autonomi og afvist at underlægge sig det, de kalder ”wolofiseringen”: udsendelsen af embedsmænd fra de islamiske woloftalende samfund i nord.

Nogle få af Léopold Sédar Senghors tekster kan lånes på biblioteket i dansk oversættelse, bl.a.:
"Mod en ny civilisation" på dansk ved Jørgen Sonne, Munksgaard 1972
"Bøn til maskerne ; Negermaske" på dansk ved Uffe Harder I Louisiana revy, årg. 26, nr. 3 (1986)
"Skyggesange" forord af André Terrisse, Forlag: Poul Kristensen, 1966 illustreret

Her er inspiration til viderelæsning om Senegal:
Baro, Åsa Rapp "Senegal, Gambia" Det Udenrigspolitiske Selskab, 2004

Rocco, Neel "Lande i Lommeformat: Senegal Gambia" Det Udenrigspolitiske Selskab, 2004
"Det centrale Afrika" hovedredaktør: Peter Haggett, Bonniers Bøger 1995
"Senegal - den koloniale arv" redaktion: Bjørn Førde & Henning Kjær, Mellemfolkeligt Samvirke, 1980

Links
Senegal i "Leksikon for det 21. århundrede"